Kamp Hayatı

Kamp Malzemeleri Nelerdir? Çocuklu Kamplarda Ne Almalı?

Kamp Malzemeleri Nelerdir? Çocuklu Kamplarda Ne Almalı?

Söz konusu daha önce hiç kamp yapmamış ve işin içinde çocukların da yer aldığı bir aile kampı olunca gerekli malzemeler listesi uzayabiliyor.

Aile kampı etkinliklerimize katılacak olan ailelerin sıklıkla sorduğu bir soru var. Kamp için hangi malzemeler gerekli. Kamplar amaçlarına göre değişmektedir, teknik kamplar, trekking kampları, extrem koşullarda yapılan kamplar gibi. Ancak temel kamp malzemeleri hep aynıdır. 

Söz konusu daha önce hiç kamp yapmamış ve işin içinde çocukların da yer aldığı bir aile kampı olunca gerekli malzemeler listesi uzayabiliyor. Aman bir eksik olmasın, aman sıkıntı yaşamayalım, aman öyle olmasın derken bir bakmışız arabanın bagajında yer kalmadığından fazla eşyaları arka koltuk ayak boşluklarından başlamak üzere, aracın içinde boş bulduğumuz her yeri eşya ile doldurmuşuz. Bazı arkadaşlarımız arabanın üstüne portbagaj yaptırıp o şekilde çözüm bulmaya çalışıyor ama ne kadar fazla alan o kadar eşya demek…

İlk kamplarımızı hatırlıyorum. Hiç kullanmadan geri götürdüğümüz eşyalar mı dersiniz, yanımıza neden aldığımızı bilmediğimiz eşyalar mı dersiniz, gereksiz malzemeleri fazlasıyla yanımıza alıp, buzdolabındaki etleri unutarak almadan gittiğimiz kamplar mı dersiniz… Neler yaşadık neler :)

Öncelikle şunu bilmemizde fayda var. Kamp yapmaya gidiyoruz. Yani otele gitmiyoruz, başka bir eve misafirliğe de gitmiyoruz. Hele bir tatil beldesine hiç gitmiyoruz. Evimizdeki konforu doğaya taşıma çabalarını anlamsız buluyorum. Kampların amaçlarından biri de konfor alanını terk etmek olduğunu her fırsatta ifade ediyorum.

Her ne kadar uzun uzadıya liste yapsak da aslında kamp için zaruri ihtiyaçlar bellidir. Birincisi “Barınma İhtiyacı” , ikincisi “Gıda İhtiyacı” şeklinde sayabiliriz. Bu ikisi hayatta kalmamız için aslında yeterli olsa da bazı acil durumlar için yanımızda olmazsa olmaz malzemelerinde olması önemlidir.

Gelelim kamp için gerekli malzemeler nelerdir sorusunun cevabına.

 

Barınma Malzemeleri

İlk yardım çantası: Bu madde gözden kaçmasın diye ilk başta yazıyorum. Şehirden uzak doğa hayatında bir yara bandının ve bir ağrı kesicinin ne kadar işe yaradığını bilemezsiniz. Sürekli kullandığınız ilaçlar ve varsa alerji ilaçlarınız ilk yardım çantanızda bulunsun. Çocuklar için ateş düşürücü ağrı kesici bir ilaç ve ateş ölçer derece mutlaka olsun.

Çadır: En zor konu : ). Çadır seçmenin zor olduğunu biliyoruz. Genel olarak su geçirmez ve çift tenteli bir çadır olmalı. İlk defa kamp yapıyorsanız hemen bütün malzemeleri almaya kalkmayın, birinden ödünç almanızda fayda var. Bir çok aile hevesle bir çok malzeme alıp, ilk kamptan sonra rafa kaldırıp bir daha kullanmıyor.

Uyku Tulumu : Uyku tulumunuz olsun mutlaka. Geceyi üşüyerek geçirmek istemezsiniz. Farklı kullanım alanları için derecelendirme sistemi var. Yayla kampları için 0-5 derece arası, deniz kenarı kampları için 20 derecelik tulumlar yeterlidir. 

Uyku Matı : Zemin ile tulumumuz arasına yerden soğuğu kesmesi için konuluyor.

Battaniye : Uyku tulumu bazı durumlarda yeterli gelmeyebilir. Aracınızda her zaman bir battaniye bulundurun.

Şişme Yatak: Son dönemde çok popüler oldu. Çadır için özel tasarlananları var. Yerden yüksekliği yaklaşık 10-17 cm arası oluyor. Zemin matına göre rahat bir uyku geçirmenizi sağlıyor. Biz ailecek kullanıyoruz. Zemin matı üzerine şişme yatak koyduğumda hem yerden soğuyu kesmiş oluyorum, hemde daha rahat bir yatma alanı oluşturmuş oluyorum. Ancak olmasa da olurlar arasında olduğunu söyleyebilirim.

Çadır lambası : Çadırın içinde küçük bir lamba olması bir çok açıdan işinizi kolaylaştıracaktır.

El Feneri veya kafa lambası : Ormanda elektrikler kesildiğinde ihtiyacınız olacak :) Güneş battığında ortalığı aydınlatacak sokak lambaları yok. Yıldızlar ve Ay gökyüzünü aydınlatsa da gece tuvalet ihtiyacı için çadırdan çıktığınızda el feneri veya kafa lambası olmazsa olmazlardandır.

Çok amaçlı ip: Barınma malzemelerinde ipin ne işi var canım demeyin, bazen bir ip hayat kurtaran bir eşyaya dönüşüyor. Yanınızda her zaman sağlam bir 5-10 metre uzunluğunda ip olsun. Hatta aracınızda bulundurmayı alışkanlık haline getirin.

Şişme Yastık: Bizim çocuklar şişme yastıkta yatmıyorlar. Bende çoğu zaman çantamı yastık yapıyorum kendime. Şişme yastıklar var ancak konfor beklentiniz olmasın, sadece başı boyun hizasında tutuyorlar. Dilerseniz alabilirsiniz. Evde küçük yastıklarınız varsa götüredebilirsiniz.

Düdük: Yayladasınız, telefon çekmiyor ve sesinizi duyurmaya çalışıyorsunuz. Doğadaki iletişim aracımız düdüktür. Mutlaka her birey için çocuklar dahil ayrı ayrı birer düdük olsun.

Sırt Çantası: Araçlı kamplar için 20-30 LT bir sırt çantanız mutlaka kamplarda yanınızda olsun. Yürüyüş yaparken, küçük kaybolma ihtimali olan malzemelerinizi koymaktan tutun bir çok amaç için çanta gerekli.

El-Ayak Pompası: Yanınızda şişme ürünler götürüyorsanız kamp yatağı gibi, onu şişirmek için birde pompa almalısınız.

Suluk-Matara: Her ne kadar yanınızda 5-10 LT arası su götürecek olsanız da, kamp alanı etrafında yapacağınız yürüyüşler için yanınızda sırt çantanıza koyabileceğiniz bir matara olsun.

Kamp Mutfak Malzemeleri

Kamplarda yemek pişirmek evde pişirmekten daha kolaydır. Çünkü mutfağı kirletme ve temizleme derdi olmaz. Detaylara çok dikkat etmezsiniz. Herkes aç olduğu için yemeğin tadı ve tuzuyla kimse ilgilenmez. Etrafta bulduğunuz bir dal parçasıyla tencereyi karıştırmanızı kimse yadırgamaz. Önemli olan lezzetlenmek değil doymaktır :)

Kamp ocağı yada alternatif olarak piknik tüpü : Kamplar için portatif kamp ocaklarından alabilirsiniz. Odun ateşinde yemek pişirmekte tercih edilebilir, fakat hem tencerenizde is yapar. Hem de ateşin yanması ve  köz olması bazen zaman alır. Bu sebeple kamp ateşini beklemeden yemeğinizi yapmanızda her zaman fayda var.

Kibrit yada çakmak: Ateşi başlatmak için bir ateş başlatıcıya ihtiyacınız var.  

Çatal, kaşık, bardak ve tabak, bıçak: Tek kullanımlık plastikleri önermiyoruz. Evde kullandığınız malzemelerinizi kullanabilirsiniz.

Yemek pişirme kabı: Tencere veya tava. Eğer odun ateşinde pişirecekseniz yemeklerinizi ateşin is yapacağını unutmayın.

İçme ve kullanma suyu (5-10 LT): Gidilen kamp alanlarında su olup olmadığını önceden bilmenizde fayda var. Su ihtiyacınızı yaylada kaynak suyu ile karşılayabiliyor olmanız lazım.

Çaydanlık: Çay olmazsa olmazlarımızdandır. Biz karademlik yaparız. Odun ateşinde her daim kaynar çayımız.

Izgara tel yanınızda olsun: Kamp ateşlerinde etlerinizi pişirmek isteyebilirsiniz.

Soğuk tutucu çanta: Özellikle sıcak aylarda bozulabilecek gıdaların muhafazası için gerekli.

Termos: Biz termosa giderken buz dolduruyoruz. 12 saat boyunca yanımızda buz olması büyük bir nimet. Her zaman lazım olabiliyor.

Katlanır kamp sandalyesi ve masası: Yemek yemek için katlanır kamp masaları ve sandalyeleri var. Kimi aileler piknik örtüsü kullanıyor. Her ikisi de ihtiyacımızı görecektir. Katlanır kamp sandalyesi yemek yerken, ateş başında yıldızları izlerken, çay içerken ve dinlenirken çoklu kullanım amacıyla sizlere fayda sağlayacaktır.

Piknik Örtüsü: Yere serip üzerinde gökyüzünü izleyebileceğiniz bir örtü iş görecektir.

Çöp torbası : Doğadan dönerken orada sadece ayak izlerimizi bırakıyoruz. Kendi çöplerimizi yanımızda götürüyoruz. Ayrıca büyük boy bir çöp torbasının doğada hayatta kalma eğitimlerinde kullanıldığını ve çöp toplamanın yanı sıra bir çok faydasının olduğunu biliyor muydunuz?

Not: Gıda malzemelerinizi yanınıza almayı unutmayın :) 

 Giyim-Kıyafet için gerekli malzemeler

Yaylalarda gündüz sıcaklık farkı ile güneş battıktan sonraki sıcaklık farkı fazla olur. Gündüz yanarken, gece soğuktan hipotermiye girecekmiş hissi yaşayabilirsiniz. Deniz kampları için aynı durum söz konusu olmayabilir ancak rakımın yüksek olduğu yerlerde hava çok değişkendir.

Yayla ve kırsal alanlarda yapılan kamplarda mevsime uygun kıyafet tercih edilmeli;

T-Shirt, şort, pantolon,

Yedek iç çamaşırı, yedek çorap,

Termal içlik, polar, yağmurluk (dediğim gibi gece yaylalar çok soğuk oluyor)

Yürüyüş ayakkabısı/bot genel olarak kamplarda yanımıza aldığımız kıyafetlerin başında gelmektedir.

Şapka veya başınızı güneşten koruyabileceğiniz bir örtü

Yaz ayları su kenarı kampları yapıyorsanız (deniz, dere, göl vb), terlik, deniz şortu, havlu yanınızda olması gereken malzemelerden.

 

Hijyen ve Kişisel Malzemeler

Güneş gözlüğü,

Güneş kremi, el ve yüz kremi,  diş fırçası ve macunu,

Doğal el sabunu,

Bayanların özel eşyaları

Peçete ve kağıt mendil

Elektronik Malzemeler;

Yedek pil (kafa lambası ve el feneri için)

Powerbank (her ne kadar doğada teknolojiden uzak olsak da, resim ve video çekiminden ötürü şarj çabuk bitiyor)

El feneri, çadır lambası ve kafa feneri (yukarıda yazdık): Hava karardığında etrafı aydınlatacak sokak lambası yok. İyi ki yok : )…  Ancak gece karanlığında çadırın içinde eşyalarınızı cep telefonun ışığıyla bulmak hem zor olur, hem telefonumuzun şarjı çabuk biter.

Eğlendirici ve Öğretici Malzemeler

Hamak: Büyüğünden küçüğüne hamak çok keyifli bir salıncaktır. Biz çocukları hep hamakta uyuturduk. Ağaçlık bir alanda kamp yapılıyorsa yanınızda bir hamak olmalı.

Plastik yada Voleybol Topu: Kamplar da ufak bir top büyük işler görür : ) Ortamın havasını değiştirebilir.

Çoklu oyun kartları : Anlat bakalım, bil bakalım gibi çoklu ailecek oynanabilen oyun kartları.

Büyüteç: Çocukların doğadaki küçük canlıları keşfetmesi ve gözlemlemesi açısından büyüteçler çok faydalıdır.

Dürbün: Yine çocukların doğayı ve uzaktaki canlıları keşfetmeleri açısından eğlenceli bir aksesuardır.

 

Diğer Malzemeler

Kampa tek başınıza gidiyorsanız yada 2 aile gidiyorsanız kampınızı daha güvenli hale getirmek için aşağıdaki malzemeleri de yanınızda bulundurmanızda fayda var.

El baltası: Küçük bir el baltası yine çok işinizi görür. 

El testeresi: Küçük el testereleri de topladığınız odunları istediğiniz boyutta kesmenizi kolaylaştırır.

GPS Harita : Yolunuzu kaybedebilirsiniz, uydu üzerinden konumunuzu tespit eden, basınç ölçer sensörlü GPS cihazlarından bulundurmanızda fayda var. Uydu üzerinden konumunuzu belirleyen android ve ios uygulamalarıda mevcut. Hatta google maps üzerinden çevrimdışı harita indirerek bile cep telefonunuzu GPS cihazına dönüştürebilirsiniz. 

Telsiz: Telefonun çekmediği yerlerde çok iş görüyor. Alacağınız telsizin telsiz kullanım lisansı gerektirmeyen ve orman içinde 3 km çekim gücüne sahip olması iyi olacaktır. Daha iyi özellikte de alabilrisiniz.

Kamp bölgesinin ve kamp yaptığınız alanın haritası: Yanınızda GPS cihazı yoksa mutlaka gittiğiniz bölgenin haritasını edinin.

 

Yukarıda ilk kamp için gerekli malzemelere değindim. Çocuklu ailelerin hangi kamp malzemelerini götürüp götürmeyeceği aslında bir iki kamp sonrasında tam olarak netleşecektir. Her ailenin ihtiyaçları ve beklentileri farklıdır. Bu sebeple en doğru kararı aileler bir kaç kamp sonrasında vereceklerdir. 

<