Kamp Hayatı

Çadır Türleri, Artıları ve Eksileri 

Çadır Türleri, Artıları ve Eksileri 

Çadırların farklı boyut ve şekillerde olduğunu görmüşüzdür. Kullanım alanlarına göre türleri ve yapıları değişiyor.

Çadır Türleri, Artıları ve Eksileri 

Çadırların farklı boyut ve şekillerde olduğunu görmüşüzdür. Kullanım alanlarına göre türleri ve yapıları değişiyor. Aşağıda 6 çeşit çadır türü, artıları ve eksileriyle yer almaktadır.

1 Kubbeli Çadırlar

Kubbe çadırlar, çadır yapısını oluşturmak için iki direkten oluşur. Direklerin uçları çadırın zeminine (veya zemin tabakasına) girer. Bu, ayakta kalmak için gergi hatlarına veya kazıklara ihtiyaç duymayan bağımsız bir yapı oluşturur. Yani çadırınız kendiliğinden ayakta durabilir. Bunun üzerine su geçirmez bir tabaka geçirilir. Hepsi bu kadar. Kurulumları çok kolay ve hızlıdır.

Çadırın kubbe şekli, rüzgarın çadırın üzerinde kolayca hareket edebileceği anlamına gelir. Ayrıca su, tepede birikmek yerine çadırdan düşecektir, bu nedenle kubbeli çadırlar kötü hava koşulları için harikadır. Kubbe çadırların her boyutu vardır, ancak daha büyük kubbeli çadırlar kötü havalarda pek işe yaramaz.

Kubbe şeklinin dezavantajı, duvarların kavisli olmasıdır. Böylece çadırın birçok yerinde tavan yüksekliği düşük olacaktır.

Artıları:

Kendi Kendine ayakta duran yapı,

Kolay kurulum

Sadece iki direk

Rüzgarda ve yağmurda iyi performans gösterir

Birçok boyutu bulunur,

Tek veya çift katmanlı olabilir

Eksileri:

Sınırlı iç alana sahiptir

Kötü havalarda daha büyük çadırlar o kadar iyi değildir,

Bir çoğunda giriş kısmında bagaj yada balkon bulunmaz,

2 Genişletilmiş/Modifiye Kubbeli Çadırlar

Genişletilmiş kubbeli çadırlar, çapraz geçişli direk tasarımını kullanır, ancak aynı zamanda boyuta kadar uzanan kavisli bir direğe (veya direklere) sahiptir. Bu direk genellikle çadırın önünde bir giriş alanı oluşturmak için kullanılır.

Daha büyük bir çadır ve hatta ilave odalar oluşturmak için kubbenin her iki yanına iki kavisli direk eklenebilir. Genişletilmiş alan eğimlidir, bu nedenle tavan boşluğu ile fazladan iç alan vermez.

Kavisli direğin istiflenmesi gerekir, bu nedenle çadır yalnızca yarı bağımsızdır. Ancak yine de kurulumu oldukça kolaydır. Tasarım size çok daha fazla alan ve çok yönlülük sağlarken, sağlam bir kubbe tasarımının avantajlarını korur.

Artıları:

Kolay kurulumludur

Kötü havalarda iyi performan gösterir,

Ekstra alan veya antre oldukça iyidir,

Geniş aileler için oldukça uygundur

Bazılarında ek odalar vardır, bazıları da bir örtü ile ayrılabilir,

Tek veya çift katmanlıdır,

Eksileri:

Kötü havalarda daha büyük çadırlar olumsuz etkilenebilir,

Ağır olurlar, sırt çantasında yada elde uzun mesafelere taşınmaz,

Araca yakın bir noktada çadır kurmanız gerekir,

3 Tünel Çadırları

Tünel çadırları, çadır kumaşı ile birbirine bağlanan iki veya daha fazla kavisli direklerden oluşur. Direk tasarımı, sabit bir tepe yüksekliğine sahip bir tünel oluşturur. Bazı tünel çadırların ortasında geniş depolama alanları ve yanlarda birden fazla oda bulunur.

Teoride, bir tünel çadırının sahip olabileceği direğe ilişkin bir sınır yoktur, bu nedenle birçok farklı boyutta gelirler. Ancak, tasarım genellikle 6'dan fazla kişi için anlamlı değildir. 6 ile ortada bir veranda ve her iki tarafta da 3 kişi yatabilirsiniz. Bundan daha fazla kampçı için, insanları tünelin ucuna tıkmak zorunda kalacaksınız, bu da diğer kampçıların içeri/dışarı çıkmak için emekleyerek geçmeleri gerektiği anlamına geliyor.

Tünel çadırlarının montajı genellikle oldukça kolaydır. Tünel çadırı kurarken rüzgar yönüne dikkat etmek önemlidir. Rüzgar tünele doğrudan çarparsa, tünelin kolayca uçup gitmesine neden olabilir. Bu nedenle rüzgarlı havalarda tünel çadırları önerilmez.

Artıları:

Birden fazla odası olabilir

Çok fazla depolama alanına sahiptir

 Eksileri:

Rüzgarlı havalar için iyi değil

4 Jeodezik veya Yarı Jeodezik Çadırlar

Jeodezik çadırlar, birbiriyle örtüşen çoklu kutuplardan oluşur. Üst üste binen çadır yapısı çok sağlam bir yapı oluşturur. Jeodezik çadırlar, yağmur, rüzgar ve karın çadırın üzerinden geçmesine izin verdiği için genellikle yuvarlak bir şekle sahiptir. Bununla birlikte, jeodezik çadırların başka şekilleri de vardır.

Jeodezik çadırların tek dezavantajı, kurulmasının zor olabilmesidir. Çapraz direklerin nereye gittiği konusunda kafa karışıklığına yol açabilir. Kar etekleri sayesinde karlı zeminlerde oldukça idealdir.

Artıları:

çok sağlamdırlar,

Çok kötü hava koşullarına dayanır

Kış kampı için uygundur

Eksileri:

Çok fazla seçenek yoktur

Genellikle çok pahalı olurlar

İçinde hareket etmek zordur

5 Araç Üstü Çadırlar

Araç üstü çadırları aracınızın üzerine kurulur. Türüne bağlı olarak modelleri ve yapıları değişebilir. Çadıra tırmanmak için bir merdiven kullanmanız gerekir.

Çadırı arabanıza monte etmek zahmetli olsa da araç üstü çadırlarını kurmak genellikle hızlı ve kolaydır. Pürüzlü zemin veya çadır yeri konusunda endişelenmenize gerek yok. Aracınızı park edebileceğiniz her yerde kamp kurabilirsiniz.

Araç üstü çadırlar herkese göre uygun olmayabilir. Küçük çocuklar veya huzursuz uyuyanlar araç üzerindeki çadırlardan düşebilir. Rüzgarda kötü performans gösterirler. Acil durumda aracınızla herhangi bir yere gitmek istiyorsanız, çadırı boşaltmanız ve katlamanız gerekiyor. Çoğu araç üstü çadırı da oldukça pahalıdır.

Artıları:

Park edebileceğiniz her yerde kamp yapabilir

Düz uyku yüzeyine sahiptir,

Hızlı ve kolay kurulur

Eksileri:

Araca monte edilmesi gerekiyor

Pahalı

düşme riski

Çadıra tırmanman gerek

Rüzgarlı havalarda kötü

Acil durumlarda aracı hareket ettirmek için çadırın toplanması gerekiyor

6 Otomatil Açılır Çadırlar (Önermiyoruz)

Otomatik açılır çadırlarda genellikle çadır kumaşına yerleştirilmiş bir veya iki direk bulunur. Direkler esnektir ve sarmal halde tutulur. Çadırı açtığınızda, şekle girer.

 

Açılır çadırların kurulumu gülünç derecede kolay olsa da, sayısız dezavantajı vardır. Bunlardan en önemlisi, dengesiz olmaları ve genellikle hafif rüzgarlarda uçup gitmeleridir. Sadece bir katmanları olduğu için yoğuşma onlar için büyük bir problemdir. Ayrıca depolandığında büyük halde kalır ve taşıması can sıkıcıdır. Bu dezavantajlar nedeniyle, sadece güzel havalarda veya festivaller için sahil kampı yapıyorsanız gerçekten anlamlıdırlar. Neden açılır çadır almamanız gerektiği hakkında daha fazla bilgi edinin .

Artıları:

Hızlı ve kolay kurulum

Eksileri:

Rüzgarlı havada kolayca havaya uçar

Tek katmandır

Yoğunlaşmaya ( içerisinin ıslanması) eğilimli

Depolama alanı yoktur,

Toplanması zor ve zahmetlidir,

Çadır direği kırıldığında yedek yoktur ve takılamaz.

 

<