Doğa Yürüyüşleri

Çocuklu Doğa Yürüyüşlerini Güvenli Hale Getirin

Çocuklu Doğa Yürüyüşlerini Güvenli Hale Getirin

Doğa yürüyüşlerine gitmek ve doğada güzel vakit geçirmek güzel anılar edinmemizi sağlar. Bazı aileler güvenlik endişesi duyarlar.

Doğa yürüyüşlerine gitmek ve doğada güzel vakit geçirmek güzel anılar edinmemizi sağlar. Bazı aileler güvenlik endişesi duyarlar. Riskleri tamamen ortadan kaldıramayız, ama onları en aza indirebiliriz. İşte çocuklarla güvenli yürüyüş yapmak için ipuçları.

Bir İlk Yardım ve Acil Durum Çantası Edinin ve Basit Müdahaleler Yapmayı Öğrenin

Doğa yürüyüşleri genellikle şehir merkezlerinden uzakta yapılır. Basit bir kanama, tedbirsizlik ve ilk yardım malzemesi eksikliğinden ötürü kötü sonuçlar doğurabilir.  Doğa yürüyüşleri ve Kamp programlarınızda mutlaka çocuklarınızı göz önünde bulundurarak ailenize göre bir ilk yardım kiti hazırlamalısınız. Acil bir hayatta kalma kiti hazırlamanız, acil durumlarda kendinizi güvende hissetmenize ve kontrolü elinizde tutmanıza yardımcı olabilir. Bununla ilgili hazır satılan ilk yardım kitlerinden edinebilirsiniz. Ancak her ailenin kendi ihtiyaçlarına göre bu ilk yardım kitini hazırlamasında fayda var. Genel olarak ilk yardım kitinde bulunması gereken malzemeler bandaj, cımbız, anti bakteriyel merhem, yara kapama bandı, gazlı bez, çocuklar için ateş düşürücü ve ağrı kesici, alerji ilaçları vb olarak sıralanabilir. Yürüyüş öncesi malzemelerinizi nasıl kullanacağınızı bilmelisiniz. Bir kanama nasıl durdurulur, burkulmuş bilek nasıl sarılır ve temel ilk yardım becerileri için hangi bilgilere ihtiyacınız olduğunu öğrenin. Küçük tıbbi ilk yardım kitleri ile yardım kuruluşuna gidene kadar küçük yaraları ve hasarları onarabilirsiniz.

Gittiğiniz Yeri Başka Biriyle Paylaşın

En çok ihmal edilen ve unutulan bir konu olarak bunu sayabiliriz. Bir doğa yürüyüşüne çıkmadan önce, başka birisine nereye gittiğinizi, hangi rotada ve bölgede yürüyüş yada kamp yapacağınızı ve ne zaman dönmeyi planladığınızı söyleyin. Olası kaybolma durumlarında arama kurtarma ekiplerinin sizi doğru yerde aramalarına yardımcı olurlar ve belirttiğiniz saatte dönmediğinizde kurtarma ekiplerine haber verirler. Aksi halde arama kurtarma ekipleri saatlerce hatta günlerce sizi yanlış yerde arabilirler. Alternatif olarak aracınızı park ettiğiniz yerde araçta dışarıdan okunacak şekilde not bırakmakta faydalı olabilir.

Daha Fazla Yiyecek ve Su Alın

Bir insan 3 hafta aç ve 3 gün su içmeden hayatta kalabilir. Doğada yürüyüş yapmak her zamanki rutin tükettiğimiz su ve gıdadan daha fazla tüketmemizi sağlar. Ancak sağlıklı yürüyüş için genel prensip gereği sıcak günlerde yapılan yürüyüşlerde saat başına 1 litre (dört bardak) su içilmesi gerekir. Çocuklar için bu her saat için 2 bardak olarak düşünülebilir.  Çocuklar yürüyüşlerde çok çabuk acıkabilirler. Onları motive edecek, enerji veren gıdalar tüketmelerini sağlayın.

Hava Durumuna Bir Gün Önceden Bakın ve Doğru Giyinin

Bir Fin atasözü derki “Kötü hava yoktur, kötü kıyafet vardır”. Yağmurda ve karlı havalarda yürüyüş yapmak farklı deneyim ve macera demektir. Ancak hava şartlarına hazırlıksız bir şekilde doğaya gitmek hayati anlamda kötü sonuçlar doğurabilir. Katman giyim şeklini öğrenin. Yedek kıyafetlerinizi ıslanmaması için çantanızın içinde poşete yerleştirin. Hareket halinde olan çocuklarınızı çok kalın giydirmeyin. Çocuklarınızı taşıyorsanız onları olduğundan daha sıcak giydirin. Teri dışarı atan kıyafet tercihinde bulunun.

Çocuklarınızı Güvenlik İçin Donatın

Her çocuğun doğa yürüyüşünde kendi taşıması için güvenlik kiti oluşturun. Küçük bir sırt çantası, büyük bir çöp torbası, düdük, kaybolma durumlarında bir müddet yetecek atıştırmalık ve su içermelidir. Çöp torbası hayat kurtarabilir. Barınak yapımından, yağmurdan korunmaya kadar bir çok şekilde kullanılabilir.

Topluluk Olarak Kalın

Çocuklar doğa yürüyüşlerinde genellikle önden gitmeye meyilli oluyorlar. Ancak bazı rotalar keskin virajlar içerir. Yanlış sapaktan gitmek kaybolma riskini artırır. Çocukların sizden gözden kaybolmayacak kadar uzaklaşmasına izin verin. Ayrıca renkli, parlak, dikkat çekici kıyafetler giydirin.

Çocuklara Kaybolmaları Durumunda Ne Yapacaklarını Öğretin

Etkinliklerimizde çocuklara tek başlarına hayatta kalabilecekleri ve kaybolmaları durumunda ne yapmaları gerektiğine dair bazı deneyimler kazandırmaya özen gösteriyoruz. Sizlerde bu konuda kendi çocuklarınıza eğitim verebilirsiniz. Öncelikle öğrenin. Barınak yapmak, kuru kalmak, bir ağaç bulup sabit durmak ve yardım gelene kadar hareket etmemeyi ve kuytu bir köşede saklanmamaları gerektiğini öğretin. Acil durumlarda düdüğünü nasıl kullanacağını anlatın. 3 keskin ve uzun çalmak tehlike altında olduğu anlamına gelir. Çocuklarınıza mutlaka yolda, patikada kalmalarını öğretin. Kaybolmaları durumunda ne kadar fazla hareket ederlerse yardımın o kadar geç geleceğini belirtin.

Önemli Not: Bu makale yalnızca bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Gerekli önlemleri almak kendi sorumluluğunuzdadır. Gerekiyorsa bir profesyonelden destek alın. Bu makale izinsiz yayınlanamaz.

 

<