Doğa Yürüyüşleri

Çocuklarla Doğa Yürüyüşü Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Çocuklarla Doğa Yürüyüşü Öncesi Bilmeniz Gerekenler

Doğada olmak unutulmaz deneyimler yaşamamıza fırsat sunar ve çocuklarımızla şehir hayatında kuramadığımız iletişimi kurmak, birlikte keşifler yapmak için muhteşem yerlerdir.

Bu yazıyı okumaya başladıysanız doğada çocuklarınızla birlikte bir demet yolculuğa hazırlanıyorsunuz demektir. Doğada olmak unutulmaz deneyimler yaşamamıza fırsat sunar ve  çocuklarımızla şehir hayatında kuramadığımız iletişimi kurmak, birlikte keşifler yapmak için muhteşem yerlerdir.

Çocuklar oyun şeklinde yapılan ve onlara stres yüklemeyen uzun süreli yürüyüşlere erken yaşta dayanıklılık gösterebilirler. Ancak yürüyüş öncesinde söylenen “şimdi uzun ve zorlu bir yürüyüşe çıkacağız” gibi cümleler onlarda stres ve kaygı oluşturabilir. Bu şekilde cümleler kurmayın.

Çocukların üzerinde kesinlikle bir düdük bulunmalıdır. Doğadaki haberleşme aracımız düdüktür. Ayrıca çocukların küçük canlıları keşfetmeleri için çantalarında bir tane büyüteç olsun.

Doğa yürüyüşlerinde tüm mola ve planlamalar çocuklara göre yapılır. Kısa molalarda yeteri kadar enerji verici ve hoşlarına giden doğal şeyler yemelerini sağlayın. Çok çabuk acıkırlar ve aç yürümek istemezler. Her yürüyüşümüzde yemek için uzun mola veririz.

Bir yerleri çizilip kanayabilir, düşebilir, bunlar normal olup, ciddi bir sakatlanma olmadığı sürece acil durum değildirler. Panik yapmayın. Şehir hayatında da olabilecek şeylerdir. Siz panik yaptığınızda çocuğunuzda panik yapar. Ancak hiç bir şey olmamış gibi de davranmayın. Moral verin. İlk yardım kitiniz ile müdahalede bulunun.

Çocukların patika yoldan yürümeleri denge, çeviklik, kas ve eklem gelişimleri açısından çok faydalıdır. Vücut değişik yürüyüşlere göre denge sistemini geliştirir. Denge eklemlerin kuvvetlenmesine yardımcı olur. Bu sebeple “düz yoldan yürü düşersin” şeklinde cümleler kurmayın. Biz düz yoldan yürütmeyiz, hep patikada ve engebeli zeminde yürümelerini sağlarız.

Çocuklar genellikle önden yürüme eğiliminde olurlar. Çok sık ormanlık alanda yürüyüş yapılmıyorsa göz mesafesinden kaybolacak şekilde yürümedikleri sürece özgürlüklerini kısıtlamayın ve müdahale etmeyin.

Çocuklar orta çocukluk dönemlerinde risk ve sorumluluk almak isterler. Onlara kontrollü riskler alma konusunda destek olun. Doğa bunun için muazzam fırsatlar sunar. Örneğin ağaca tırmanmak istediklerinde "in o ağaçtan düşersin" demek yerine tırmanmasına yardımcı olun.

Doğada ruhumuz temizlenirken, kıyafetlerimiz kirlenebilir. Yol üzerindeki çamur, su birikintisi gibi yerler çocuklar için çok ilgi çekicidir. Özellikle küçük yaştaki çocuklar oynamak isteyebilirler. "Elleme üstünü ıslatıp kirleteceksin" demek yerine fazladan yedek kıyafet alın.

Çocuklar suya girip ayaklarını ıslatabilir. Bazen su geçirmez ayakkabı bile su geçirebilir. Yolu ıslak ayakkabıyla yürümek istemezler. Mümkünse yanınızda yedek ayakkabı ve çorap taşıyın. Aracınızda bırakmak üzere tam takım yedek kıyafet olsun.

Yürüyüş esnasında sordukları her soruya cevabını bilseniz dahi hemen cevap vermeyin. Bazı sorularının cevaplarını düşünmelerini ve eve dönünce araştırmalarını sağlayın.

Çocukların yanlarında ve görebilecekleri bir yerde sigara içmeyin. Doğayı kirletmeyin. Doğaya zarar vermeyin. Örnek olun.

Çocuklarla yapılan doğa yürüyüşlerini ilgi çekici ve eğlenceli hale getirmek için kimi zaman avcı olup iz süreriz, kimi zaman kayboluruz, kimi zaman yerdeki bir böceği, ağacı, yaprağı inceleriz. Kimi zaman sesli yürür kimi zaman sessizlik yürüyüşü yaparız. Bu konuda yürüyüş liderinizin tavsiyelerine uyun.

Önemli Not: Bu makale yalnızca bilgilendirme amacıyla yazılmıştır. Gerekli önlemleri almak kendi sorumluluğunuzdadır. Gerekiyorsa bir profesyonelden destek alın. Bu makale izinsiz yayınlanamaz.

<